Vägen framåt, mot vårt gemensamma mål

Igår nåddes Melker och jag av en riktigt rolig nyhet! 15 september ska vi två till Jönköpings Brukshundsklubb för att genomföra ett lämplighetstest, målet är att påbörja träningen för att han ska bli min assistanshund. Om någon för tio år sedan skulle säga att jag i framtiden skulle ha en hund och träna den (oss!) för att bli ett assistanshundsekipage, hade jag skrattat. Vem hade trott att livet skulle ta en sådan tvär sväng? Inte jag! Men jag är glad för att det gjorde det. Melker är världens bästa och mest kärleksfulla hund och bästa kompis i hela världen – visst kan jag vara något partisk gällande just den frågan, men det står jag för till 100%.

Utan att veta kom Melker in i mitt liv när jag behövde honom som allra mest. Jag kunde då ingenting om den ädla konst att ta hand om och träna en hund, mer än sunt förnuft och det jag dittills kunnat läsa mig till. Men längs denna resans väg och kapitel i mitt liv har jag lärt mig så mycket. Jag ser mig själv fortfarande som en nybörjare, dock har jag betydligt mycket mer kunskap idag än 12 maj 2019, dagen då han flyttade hem till mig i det lilla huset. Och jag är övertygad om att han under den här tiden har lärt mig betydligt mer än jag lärt honom. Varje dag lär vi oss tillsammans, han och jag. Två tillsammans, är så oändligt mycket starkare än två enskilda individer.

Förra veckan skickade jag in en massa dokument till Svenska service- och Signalhundsförbundet, SoS. I onsdags skickade jag in kompletterande uppgifter från veterinären, resultat av Melkers ögonlysning samt friskhetsintyg. Båda två typer av undersökningar var ua – utan anmärkning.

Följande dokument/intyg har jag skickat till SoS:
✯ personligt brev
✯ svar på frågor om mig och Melker
✯ registreringsbevis
✯ sammanfattande beskrivning BPH, beteende- och ersonlighetsbeskrivning
✯ friskhetsintyg från veterinär
✯ dokument gällande resultatet av genomförd ögonundersökning av veterinär
✯ röntgenutlåtande för Melkers höfter och armbågar
✯ bekräftelse angående tidigare och godkänd ansökan om dispens av Melkers vänstersidiga C-höft
✯ dokument beskrivande rasspecifika sjukdomar för Spansk vattenhund
✯ intyg från fysioterapeut och kurator om mina fysiska och psykiska bestående men

Vi är världens bästa team, Melker och jag! Vi hjälper varandra i vått och torrt och ger alltid, utan tvekan en hjälpande tass vid behov. Melker, du är min lillebror och bästa vän, jag kan alltid lita på och räkna med med dig. När tårarna kommer vet jag att du mer än gärna vill hoppa upp i mitt knä, slicka bort dem och vänta där tills jag mår bättre.

Assistanshund är ett samlingsnamn:
✯ servicehund
✯ signalhund
✯ ledarhund
✯ medicinskt alarmerande hund – som diabetes- och epilepsihund

En assistanshund används som ett hjälpmedel och är specialtränad till en enskilt individ med sjukdom eller funktionsvariation. När hunden är i tjänst bär den ett tjänstetäcke eller sele med ID-kort, den får då följa med sin ägare i de flesta offentliga lokaler där det normalt råder hundförbud.

Stör aldrig en arbetande assistanshund.

Det är viktigt att aldrig störa en arbetande assistanshund, eller hund som utbildar sig till assistanshund. En hund som är under utbildning till att bli assistanshund bär också den ett tjänstetäcke. Om hunden tappar fokus kan dess förares säkerhet äventyras. Innan utbildningen kan börja görs ett lämplighetstest av både hund och förare, samt dess samspel.

I Sverige finns det två vägar att gå för att få en assistanshund:
1) kan du köpa en redan grundtränad assistanshund, som du sedan tränar till just det du har behov av
2) kan du köpa en hund som du sedan utbildar och certifierar till en assistanshund.
Du får bekosta hunden själv. Möjligheten finns också att ansöka om ekonomiskt stöd från stiftelser eller stipendium.

Lämplighetstestet sker i samverkan mellan Svenska Hundklubben (SHK) och Svenska Service- och Signalhundsförbundet. Hur går ett lämplighetstest till?
✯ Lämplighetstestet bedöms av två testledare från SHK samt en certifierad instruktör från SoS.
✯ I testet ingår beskrivning och bedömning av hundens reaktioner vid distraktion och passivitet. Testet genomförs inomhus samt utomhus på en testbana. På testbanan bedöms hundens reaktioner vid hälsning, hantering, lek, separation, aktivitet, hot och skott. Dessutom ingår test av lydnadsmoment som hälsning, passager (människor/hundar), stanna kvar (sitt/ligg) samt inkallning och avkoppling. I första hand är det hunden som bedöms, men även kontakten och samspelet mellan hundägaren och hunden. Testet tar ca. en timma.
✯ Hunden kommer hela tiden föras av sin ägare, så att testledarna ska kunna se helheten – samspelet mellan ägare och hund. Under testet kommer ägaren att föra sin hund i koppel, utan lockande och inget beröm med t.ex. godis och lek. Mellan momenten får man gärna ge hunden beröm verbalt.
✯ Efter avslutat test kommer testledaren delge resultatet. Det skriftliga protokollet blir hemskickat så snart som möjligt, i mån av tid delges det på plats. Anledning till det skriftliga protokollet är att hjälpa hundägaren genom att få en beskrivning och bedömning av hundens egenskaper och reaktioner i olika situationer, i förhållande till de krav som ställs på en assistanshund.
✯ Om ekipaget inte skulle klara testet, eller om man har frågor kring testet så har man möjlighet att ringa testledaren. Styrelsen för SoS tar gemensamt beslutet om ekipaget får göra om testet eller om hunden får byta karriär.
✯ Om man däremot klarat testet kommer ekipaget tilldelas en instruktör från SoS som följer och hjälper en under utbildningstiden till assistanshund.
✯ En hund kan som tidigast genomgå ett lämplighetstest när den fyllt ett år. Många hundar behöver dock mer tid än så för att mognas – vilket Melker behövt.

Källa: Svenska Service- och Signalhundsförbundet, SoS. Klicka på SoS logga så kommer du till deras hemsida, där kan du ta del av mer information.

Ett svar till ”Vägen framåt, mot vårt gemensamma mål”

  1. Så intressant läsning tack. Stort lycka till, här är väl vägen minst lika inspirerande som målet..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: