Blogg

Hjälp!

Min känsla är att som kronisk smärtpatient är du längst ner i hierakin som patient inom sjukvården. Ingen vill eller kan ta sig an problemet, i detta fall jag. Det krävs mycket tid och resurser, framförallt kunskap och intresse. Och de som verkligen vill får inget gehör från sina kollegor, på andra kliniker och professioner. Du är ensam.

Som kronisk smärtpatient är det här min uppfattning:

I samband med att jag under drygt en månad i höstas var inlagd på sjukhuset togs ett beslut av mina dåvarande vårdgivare att det är vårdcentralen som ska ta hand om mig. Och ja, det är logiskt att de ska ha det övergripande ansvaret. Jag känner mig mycket trygg med den läkaren jag har där, han är en av mina så kallade ”guldkorn” vilka jag håller mycket hårt i. Men när läkaren på vårdcentralen och andra i min vårdkrets är i behov av hjälp från sina kollegor på andra kliniker blir deras röster inte hörda. Att som klinik få en remiss skickad till sig gällande en kronisk smärtpatient som är i stort behov av hjälp, allra helst igår, är inte en höjdpunkt i vardagen.

När den där smärttoppen kommer, den som på något sätt är omöjlig att hantera själv behöver jag mer än någonsin hjälp. Att söka hjälp är något jag inte gör i första hand. Allra helst vill jag klara mig själv. Det ska mycket till innan jag ber min omgivning om hjälp. Jag har blivit bättre på att göra det men är fortfarande långt ifrån tillräckligt bra. Jag jobbar på det. Det är så mycket lättare att stänga munnen, blunda hårt, hålla för öronen och gömma mig i min egen bubbla.

När det gått så långt att det enda alternativet som finns är att söka vård vänder jag mig i första hand till min vårdcentral. När jag då pratar med den sjuksköterska som för tillfället har hand om klinikens rådgivning blir jag många gånger hänvisad till akutmottagningen. Pratar jag med en annan klinik ger de mig precis samma svar. Men eftersom att min smärta inte är någon ny smärta, ”bara” mer intensiv blir jag snabbt avvisad från akutmottagningen. Det kan absolut inte hjälpa mig. Det spelar ingen roll om jag ligger i fosterställning och inte är kontaktbar, eller ännu en gång med tårar i ögonen försöker att att beskriva den pågående smärttoppen – hur jag för tillfället reagerar ter sig olika från gång till gång – blir jag ännu en gång avvisad från akutmottagningen. De hänvisar till den så kallade ”överenskommelsen” som gjordes i höstas.

Överenskommelsen var en överenskommelse mellan flera vårdgivare; några av dem hade träffat mig, andra inte. Som patient fick jag inte vara med i diskussionen. Det enda jag fick var ett papper där det stod att vårdcentralen från och med det datumet var ansvarig för min vård, ingen anan. När jag ifrågasatte beslutet fick jag av läkaren på avdelningen höra orden: Så är det bestämt. Som patient fick jag inte vara med och påverka min vård, inte heller en chans att ställa frågor eller få det förklarat för mig så att jag där och då förstod vad orden på pappret betyder. Det var så det var bestämt och så det skulle förbli.

Mina vårdgivare på vårdcentralen gör ett fantastiskt arbete. Min uppfattning är att de på alla möjliga och omöjliga sätt gör det bästa de kan för att hjälp mig. Likaså en av ortopederna som genomförde den sista artroskopin som jag nu i efterhand har regelbunden kontakt med. Och min fysioterapeut som är en enorm trygghet för mig. Hon är den som har varit med på denna resans första början och hela tiden har försökt att hjälpa mig i rätt riktning, framåt. Med det är inte lätt när inte heller hon blir hörd av sjukvården.

Smärtteamen som sägs vara specialister när det gäller kronisk smärtproblematik fungerar som konsultteam. De utför inga åtgärder, de ger förslag på åtgärder och hänvisar till i mitt fall öppenvården på hemorten. Problemet är att hemma finns inga resurser för oss med någon typ av komplex kronisk smärtsjukdom, inte heller utanför regionen.

Jag har varit på flera utredningar hos olika smärtteam runt om i landet. Alla skriver samma sak i sina bedömningar med en hänvisning till öppenvården på hemorten och någon av de andra smärtklinikerna. Problemet är att de smärtkliniker jag hittills har varit i kontakt med inte gör några åtgärder. Det slutar med att jag kastas fram och tillbaka som en studsboll mellan de olika teamen där alla hänvisar till varandra. Flera gånger har jag påpekat hur verkligheten ser ut inom vården av smärtpatienter, det svar jag får tillbaka är ”Vi vet” och ”Vi ska ta till oss av dina synpunkter”. Händer det något? Nej.

Hur långt ska det gå innan sjukvården öppnar sina ögon och ser allvaret i de nicke-extensiella vård många av oss med en komplex kronisk smärtsjukdom erbjuds?

Just nu har jag ett par remisser som är aktiva. När jag försöker få kontakt med de som tagit emot remisser gällande mig är standardsvaret ”Vänta”. Vänta? Att vänta är det enda jag har gjort de senaste åren. Jag går ständigt runt och väntar på något jag inte vet när eller till och med om det kommer att hända. Den ständiga frågan som snurrar i mitt sinne är ”Kommer jag att få hjälp?”. Varför är det så få vårdgivar som faktiskt lyssnar på mig? Jag behöver hjälp. Min vardag är på många sätt ohållbar, jag har inte ens något jag kan kalla för en vardag.

En av de remisser som jag väntar på är en för mig mycket viktig remiss. Det är ett beslut som tagit över ett år att komma fram till och sedan våga diskutera med mina vårdgivare. Om remissen godkänns kommer den att innebära en stor förändring för mig, min vardag och framtid. Det är ett beslut jag är mycket bestämd över och mogen för. Jag kommer att kämpa för att jag ska få den vård jag vill ha och behöver för att skapa en vardag och att komma framåt i den.

Smärtan har tryckt på pausknappen och vägrar att trycka på play igen. Mina dagar består till 110% av att göra det allra bästa för att jag ska må så bra jag kan. Men jag har sedan länge tröttnat. Mitt tålamod är slut. Jag är trött på en vardag där jag står stilla. Jag vill fortsätta framåt, precis som jag uppfattar att min omgivning gör.

Bostadsanpassning

Lagom till jul blev mitt lilla hus färdigrenoverat. Jag har fått hjälp av kommunen med bostadsanpassning för att mitt hem ska fungera för mig och de behov jag har på grund av den funktionsnedsättning jag har drabbats av. Jag blir successivt sämre i min sjukdom och därmed blir jag mer och mer beroende av rullstolen. Nu använder jag den majoriteten av den tid jag är i rörelse.

Den bostadsanpassning jag fick var hjälp med en ramp till ytterdörren då jag tidigare har haft två trappsteg för att komma in till mitt hus. Dörren till badrummet är bräddad för att min rullstol ska få plats. Den största åtgärden var köket.

Nu kan jag äntligen laga mat och baka igen. Jag kan klara mig själv. Nu är det inte längre så att jag måste anpassa mig till mitt kök, nu kan mitt kök anpassas efter mig. Med hjälp av rullstolen kan jag lätt förflytta mg i köket. Diskbänken med diskho och spis är höj- och sänkbar. När jag öppnar ugnsluckan åker den in under ugnen så att det blir lättare för mig att sätta in en plåt eller form, med mindre risk att jag ska bränna mig.

För att jag ska kunna nå är överskåpen ersatta med hyllor, och underskåpen är omgjorda till lådor. Överskåpet till vänster om köksfläkten är höj och sänkbart så jag kan nå det som står på översta hyllplanet. Jag är så nöjd och glad med mitt kök. Till skillnad från förut kan jag nu äntligen använda det. Och det gör jag, mycket.

Jag tycker inte om som innebär att ta bort någonting, eller måste göra något. En strikt regel. Inför 2019 har jag istället skapat mål och utmaningar – intentioner. När det gäller köket har jag lätt för att ta den enkla utvägen och tillexempel äta en skål med yoghurt till lunch, speciellt nu när jag är sjukskriven och för det mesta är hemma under dagarna. I år har jag därför som intention att varje dag äta tillagad, varm lunch som jag har lagat själv. Och istället för att köpa bröd i affären vill jag baka det själv. Det är en rolig grej, men också för att jag tycker så mycket om att baka. Och till min stora glädje fick jag en hushållsassistent i julklapp.

Tycker du om att baka och laga mat? Vilket är ditt favoritrecept? Ett av mina favoritbröd att baka är tunnbröd, det receptet vill jag gärna dela med dig.

Du behöver:
– 25 g jäst
– 100 g smör
– 5 dl sojadryck
– 6 msk ljus sirap
– 3 tsk salt
– 0,5 dl hela linfrö
– 12 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl special fullkorn + 9 dl vetemjöl)

Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Värm sojadryck, sirap och salt till 37°C. Häll degspadet över jästen och rör till den har löst sig.

Om du har tillgång till en hushållsassistent, använd gärna den. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta in det i degen. Degen ska vara kladdig, tillsätt inte mer mjöl än vad som står i receptet. Strö lite mjöl ovanpå degen och täck med en bakduk, låt den jäsa en timma.

Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i små bollar. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.

Kavla ut degen till så tunna bröd du vill ha, nagga dem med en gaffel eller använd kruskavel. Stek bröden i en torr panna. Stek dem inte för länge, då blir de hårda.

Låt svalna på galler under bakduk.

Brödet förvaras bäst i frysen och tas ut några minuter innan de ska ätas, de tina fort.

Lycka till!

Akutmottagningen

Under den här resan som fortsätter i vardagen med CRPS har jag fått lära mig en sak, och det tyvärr oftast den hårda vägen: det är inte graden av kunskap som är det viktiga, det som är det viktigaste är intresse, medmänsklighet och omvårdnad. Min upplevelse är att det många gånger glöms bort och man stirrar sig blind på de fina titlarna och meriterna, och glömmer bort allt det där andra. Förutom de skyldigheter man har som legitimerad sjukvårdspersonal är min filosofi att med intresse, medmänsklighet och omvårdnad kommer man långt.

Jag var på akutmottagningen igår. Jag hade inget val. Smärtan var för intensiv för att jag på något sätt skulle kunna hantera den själv. Efter bedömning av sjuksköterska fick jag en brits. Jag kröp ihop till en boll, gjorde mig så liten jag bara kunde och blundade hårt. Människor i vita pyjamas med klapprande skor kom och gick i den korridor jag låg i, de flesta utan att ens ge mig en blick. Tiden gick – sekunder, minuter och timmar. Jag grät hela tiden. Att hålla tårarna borta var för mig då en omöjlig uppgift.

Efter nästan sex timmar av väntan på akutmottagningen kom en läkare in genom dörren. Han stängde den och satte sig ner på en pall bredvid den brits jag då satt på med filten hårt virad om mig. Det var en person som sa precis de ord jag behövde höra just där och då. Det märktes tydligt att han hade läst min journal med anteckningar, läkemedel och pågående remisser, allt som krävdes för att ge mig den bästa vård just där oh då. Det blev en lång dag med mycket frustration och många tårar. Men nu i efterhand känner jag mig tacksam gentemot den människa som tog sig tid och lyssnade på de ord och smärta jag upplever.

Jag uppskattar hans ärlighet och respektfulla sätt att bemöta mig som patient. Han gav mig tid. Och nej, han tog inte bort någon smärta. Min smärta lika ohållbar nu som innan besöket på akutmottagningen. Det går inte att ta bort min smärta och det förstår jag mycket väl då jag har den smärtsjukdom jag har. Vilken behandling eller ickebehandling jag än går igenom kommer min smärta att finnas kvar. På något sätt kommer jag att få leva en vardag tillsammans med den.

Anledningen till mitt besök på akutmottagningen var just smärtan, som vanligt. Jag visste att de inte skulle kunna hjälpa mig att lindra vilket också sjuksköterskan jag mötte för en första bedömning påpekade, men om jag ville skulle ändå få prata med en läkare. Och trots att jag redan visste det åkte jag dit. Det är just med tanke på att de inte kan hjälpa mig som jag brukar göra allt för att inte hamna på akutmottagningen. Igår var mitt enda alternativ att åka dit. Det jag fick med mig var en mycket bra konversation mellan mig och läkaren. I efterhand var det verkligen värt att vänta, varje sekund, minut och timma. Och som Hippokrates ed lyder:

”Sällan bota, ofta lindra, alltid trösta”

Jag är inte speciellt förtjust i att träffa nya människor inom vården och ännu en gång behöva berätta min historia, och varje gång behöva avgöra om det är läge att berätta den långa eller korta versionen. Och avgöra om personen framför mig kommer att ge mig mer energi än vad den tar, eller tvärt om. Igår behövde jag inte berätta, han visste redan. Och när han undrade något ställde han en fråga. Precis så ska det vara!

Det finns många nötter inom sjukvården, även utanför. Men det finns också guldkorn och de håller jag ett hårt grepp om. Personen jag träffade igår var absolut en av guldkornen. Men det jag tycker är allra viktigaste är att vara medveten om att de personer jag upplever som nötter och guldkorn kan upplevas på ett helt annat sätt av andra individer. Vi är alla olika.

2019, ett nytt år med nya äventyr

När jag tittar tillbaka på 2018 ser jag ett år som blev något helt annat än det jag föreställt mig. Smärtan. Den har varit det mest centrala i min vardag. Den största delen av min tid har gått åt till sjukvårdsbesök och rehabilitering. Jag har också funnit yogans underbara värld som har fått en alldeles speciell plats i mitt hjärta.

Under vårvintern påbörjade jag min resa som yogalärare. Till att börja med var det nervösa stapplande steg. Nu är jag så glad och tacksam över att jag vågade. Det är en fantastisk resa och upptäcktsfärd att vara ute på.

Nu är det dags att blicka framåt där det nya året väntar. Vad som kommer att hända vet jag inte. Jag hoppas på att hitta en vardag som fungerar för mig, för den jag är just nu. Jag vill fortsätta använda ordets konst, att skriva, för det mår jag bra av. Jag hoppas på att hitta en lagom nivå av fysisk aktivitet som fungerar för mig. Också att fortsätta utforska yogans värld och få dela den med er i min omgivning. Jag hoppas på att finna ro i de beslut jag tar gällande mig och sjukdom. Min önskan är att jag ska må så bra jag kan i min upp och nervända vardag med CRPS.

Välkommen 2019!

Hur orkar du?

Hur jag orkar? Det gör jag inte. Istället för att stanna upp och känna efter fortsätter jag framåt dag efter dag. Om jag stannar vet jag inte hur jag ska göra för att ta mig framåt igen. Jag bara gör, något annat vet jag inte hur jag gör.

Jag har medvetet publicerat inlägg här och på Instagram där jag berättar om stunder då jag mått sämre än vanligt. Jag vill lära mig själv att berätta för min omgivning och vill att ni ska få möjligheten att få en inblick i min vardag med CRPS. Det är inte lätt att finna de rätta bilderna och orden som speglar min verklighet. När jag mår som sämst är inte min första tanke att ta fram kameran. Och när jag sedan mår lite bättre finns inte orden som beskriver känslorna där. Det jag visar på sociala medier, och den Malin mina vänner, bekanta och till och med familjen och sjukvården får se är bara en liten del av min verklighet. Hur gör man? Jag vet inte hur jag ska göra för att mitt yttre vid de rätta tillfällena ska spegla den sanning som mitt inre upplever.

Min energi är sedan länge slut. Varje dag kämpar jag för att hålla näsan ovanför vattenytan. En kommentar med betydelsen ”Du ser pigg ut, det ser ut som om att du har en bra dag idag!” sägs med välmening men kan kännas som ett hårt knytnävsslag i magen. Kanske ser jag piggare ut, kanske ”glittrar” mina ögon och kanske skrattar jag, men min känsla är det motsatta. Inombords skriker jag av smärta. Kanske är det min skicklighet i att spela teater som har utvecklats, på gott och ont? Min vardag går ut på att spela den Malin jag en gång var, men den Malin existerar inte längre. Jag är inte den jag en gång var. Jag är den jag är idag. Jag förstår att det förhållningssättet gentemot mig själv inte är hållbart. Men att ändra ett beteende- och tankemönster jag så länge har haft är jättesvårt. Det kräver en massa tålamod, envishet och ihärdighet. Och det viktigaste av allt: jag behöver hjälp. Jag måste lära mig att våga be och ta emot hjälp, att våga lyssna på mig själv och beskriva det som händer inom mig.

För mig har sömnen blivit mitt hemliga vapen – när jag väl kan sova. Har du någon gång varit med om känslan att vara övertrött, att vara för trött för att sova? Den känslan har jag dygnets alla tjugofyra timmar. Mina ögon håller på att falla igen av trötthet, och jag måste anstränga mig för att det delta i ett samtal med någon i min närhet och sedan komma ihåg vad det faktiskt innehöll. Att delta i ett samtal, att komma ihåg och lära mig saker har jag aldrig tidigare haft problem med. Det är frustrerande at känna att kroppen tar över kontrollen, istället för mitt sinne.

Framför mig har jag en lång resa med okänd destination, därmed är också resans tid omöjlig att fastslå. Jag vet inte hur den slutliga destinationen ser ut. Kanske innebär den en vardag med att jag kan gå, springa, hoppa, cykla, åka skidor och vara aktiv på samma sätt som jag var tidigare och en värld utan smärta. Kanske innebär den att jag tar mig fram med hjälp av någon typ av hjälpmedel i en värld med kronisk värk. Eller någonstans mitt emellan. Jag vet inte. Men det jag vet är att jag behöver göra någon typ av förändring. Det jag behöver är att må bra i min vardag, om jag då går, hoppar eller rullar fram är för mig mindre viktigt.

Jag får hjälp. Just nu har jag kontakt med en allmänläkare på vårdcentralen, psykolog, fysioterapeut, arbetsterapeut, dietist, psykiater och ett smärtteam. Dock saknar jag de som har kompetens om min sjukdom, CRPS. Smärtteamet har kunskapen, men deras uppgift är att stötta de vårdgivare jag har här hemma. Jag väntar på svar från remisser som skickats med en förhoppning på att bland annat rehabkliniken i Halmstad kan hjälpa mig på något sätt.

Jag behöver hjälp av någon annan än mig själv, någon jag kan lita på och som har både tid och viljan att hjälpa mig

Tillit är att börja gå, även om vi inte vet om benen kommer att bära och fastän vi kanske inte ens ser vägen framför oss. Det är att spänna ut vingarna, hoppa och lita på att nya utsikter väntar i nästa vingslag.
Sofia Sivertsdotter

Tidigare, i en helt annan vardag hände det att jag tänkte tanken att det hade varit skönt att en eller två dagar mitt i veckan strunta i allt vardagen handlar om, och istället stanna hemma och skrota runt i pyjamas och raggsockar. Idag är tanken det motsatta. Tänk om jag en eller två dagar kan få möjlighet att uppleva den vardag jag en gång hade. Egentligen är det inte just den vardagen jag längtar efter. Jag längtar efter en vardag som tillhör den Malin jag är idag.

Jag har kommit så långt att jag landat i tanken att jag eventuellt aldrig kommer att kunna belasta mitt vänstra ben fullt, och att jag kommer behöva hjälpmedel vid förflyttningar. Jag känner inget större behov av att kunna gå. Det enda jag önskar mig är en vardag som fungerar för den jag är just nu.

Jag vill jobba och ha en fritid. Jag vill uppleva skillnaden på vardag och helg. Jag vill på kvällen sucka lätt över att klockan morgonen eter ringer långt före dagens första solstrålar letar sig fram och tar över nattens mörker, för att åka till jobbet. Men att trots det känna glädje i kroppen över att en ny spännande dag väntar. Jag vill kunna känna allt det där. Inte ställa klockan efter alla sjukvårdsbesök som sker under veckodagarna. Jag vill behöva planera mellanmål och lunchlåda till dagen efter. Jag vill se till att mina arbetskläder är tvättade och lägga fram dem kvällen före, och packa träningsväskan med minst ett par träningskläder.

Hur jag än beter mig i min nuvarande vardag känner jag mig inte redo – kommer jag någonsin att göra det? Kanske är det enda alternativet att kasta sig ut i vardagen för att prova om vingarna bär. Men inte nu. Som det är nu är dagens största utmaning att erövra den oändliga intensiva smärtan som håller mig fast i sina vassa klor.

I fredags var jag på Smärtcentrum i Lund för att träffa ett smärtteam som har erfarenhet av CRPS. Äntligen fick jag träffa några som lyssnade och var genuint intresserade av det jag berättade, och som trodde på de ord jag sa. Inte en enda gång blev jag ifrågasatt. Jag har sagt upp kontakten med flera vårdgivare som varken har haft viljan eller tron att hjälpa mig. De vårdgivare som står vid min sida och verkligen försöker att hjälpa mig håller jag hårt i. De är guld värda.

Det var en lång dag som började redan kl 7:45 med inskrivning på Smärtcentrum, innan dess skulle vi köra dit. På plats fick jag enskilt träffa läkare, fysioterapeut, psykolog och kurator för samtal och undersökning av min CRPS-drabbade kropp och sinne. Att ännu en gång ta fram och prata om allt det där som ligger gömd inom mig, det jag gör allt för att förtränga, gör så fruktansvärt ont. Men de var skickliga. De visste precis vad de skulle fråga och vågade att rispa på den sköra ytan av skyddssköld jag så länge har arbetat med att bygga upp.

Dagen avslutades med ett samtal tillsammans med hela teamet. Pappa var med. Jag behövde hjälp med att lyssna och ställa frågor. Fyra öron hör bättre än två och två hjärnor kommer ihåg bättre än en. Mitt minne fungerar dåligt, jag kommer inte ihåg vilket är så frustrerande. Tyvärr är det ett vanligt symtom på både utmattning, depression och långvarig smärta.

Nu är det dags att vänta och se vad som händer. Remisser är skickade. Dock är jag mycket osäker på om de kommer att leda någon stans. Jag behöver hjälp med att hantera den smärta som finns i min kropp och allt vad det medför. Panikångest, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), depression, utmattning… Jag behöver hjälp av någon annan än mig själv, någon jag kan lita på och som har både tid och viljan att hjälpa mig. Kroppen är fantastisk och kan många gånger läka sig själv. Men ibland behöver den hjälp för att komma igång i rätt riktning.

Min medicinlista är lång, doserna är höga. Vilket läkemedel som gör vad, eller om det över huvudtaget hjälper mig är svårt att säga. Vi kommer snart att börja laborera med den för att försöka finna en mer optimal kombination av läkemedel, i en rimlig dos.

Jag har aldrig varit förtjust i läkemedel. Innan denna historia började fick mina föräldrar  jobba hårt för att få i mig en tablett vid tillexempel hög feber. Min filosofi har varit att kroppen läker bäst själv. Och vill den inte läka är det kanske meningen att det är så det ska vara. Frågan kvarstår, hur långt ska man gå och hur mycket ska man kämpa innan man säger att det är såhär det kommer att bli? Hur vet man att man har nått den gränsen? Finn det ens en sådan gräns?

Hur påverkas energin och orken av smärtan och övriga symtom vid CRPS?

Symtom
Huvudsymtomet vid CRPS är konstant smärta (vid vila och rörelse), dygnets alla tjugofyra timmar. Smärtan beskrivs ofta som en blandning av olika upplevelser – brännande, molande, huggande, stickande, pirrande…

Den drabbade personen av CRPS upplever ofta en temperaturskillnad i huden då den kan vara varm eller kall jämfört med resten av kroppen. Även svullnad i extremiteten är mycket vanligt. Ofta kan man observera att huden skiftar färg till en flammig, blå, lila, grå eller blek hudton, huden kan komma att bli skör och få en glänsande karaktär. Man kan se onormal svettning i den drabbade kroppsdelen och förändring gällande hår- och nagelväxt. Till följd av symtomen vid CRPS drabbas motoriken och ledrörligheten i den drabbade kroppsdelen negativt.

Neglekt
Precis som vid Stroke kan individer med CRPS drabbas av neglekt. Neglekt innebär att man omedvetet nonchalerar en kroppsdel eller kroppshalva.

Två olika typer av CRPS
Det finns två olika typer av CRPS. Vid typ 1 finns en bakomliggande nervskada i sjukdomsbilden, typ 2 har ingen känd bakomliggande nervskada.

Orsak
Majoriteten av de individer som drabbas av CRPS uppkommer den som följd av en skada eller ett trauma. Min CRPS uppkom troligtvis av en skada som länge inte har påverkat mig särskilt mycket, men blev av någon anledning värre och värre. Sedan har det bara fortsatt i den negativa riktningen. Min upplevelse är att varje morgon jag vaknar är jag sämre än dagen innan.

Psykisk ohälsa
Många som drabbas av CRPS drabbas även av psykisk ohälsa som depression, ångest och panikångest. I samband med de smärttoppar jag upplever brukar jag drabbas av panikångest. Jag vet inte vart jag ska ta vägen, det känns som om världen krymper. Jag skriker av rädsla, men ingen kan höra mig då jag är fången i min egen kropp.

Diagnostisering
Vid diagnostisering av CRPS används de så kallade Budapest-kriterierna med fyra rubriker. Diagnoskriterierna är framtagna av Internationella Föreningen för Smärtforskning, IASP. För att ställa diagnos krävs förutom smärta även anamnestiska symtom och statusfynd inom vasomotorik, sensorik, sudomotorik och motorik.

Budapest-kriterierna
1.
Ständig smärta som är oproportionerligt kraftig i förhållande till den eventuella utlösta faktorn.

2. Minst ett symtom i tre av följande fyra kategorier
a. vasomotorik: hyperestesi och/eller allodyni
b. vasomotorik: temperaturskillnad och/eller färgförändringar i huden och/eller osymmetrisk hudfärg
c. sudomotorik: svullnad och/eller förändrad svettning och/eller osymmetrisk svettning
d. motorik: rörelseinskränkning och/eller rörelsestörning (svaghet, tremor, dystoni) och/eller tropiska förändringar (behåring, naglar, hud)

3. Minst ett fynd i två eller flera av följande kategorier
a. sensorik
b. vasomotorik
c. sudomotorik/svullnad
d. motorik/trofisk

4. Det finns ingen annan diagnos som förklarar symtomen och fynden bättre

Att våga öppna ögonen
När jag tittar tillbaka på perioden då smärtan i mitt vänstra knä (där allt började) eskalerade var en tid då jag jobbade mycket. Passivt och aktivt instruerade jag många gruppträningspass dels som fysioterapeut och gruppträningsinstruktör i mitt jobb på ett gym- och rehabcenter, och på min fritid på Friskis&Svettis Halmstad. Jag tränade mycket och hade en Svensk Klassiker i sikte. Smärtan eskalerade under perioden då jag tränade inför och genomförde Vasaloppet vilket för mig var det andra genomförda loppet av totalt fyra. Jag hade på hösten innan genomfört Lidingöloppet, och hade efter Vasaloppet Vätternrundan och Vansbrosimningen framför mig.

Successivt börjar jag nu se de små varningssignaler som min kropp tidigare gett mig, dem kunde jag inte se då. Jag börjar att lära mig tyda dem. Men att se och förstå dess innebörd är två helt olika saker. Jag kan skriva och berätta om det. Men som bland anat den ortoped jag haft och har mycket kontakt med säger, lever jag fortfarande i en förnekelsefas. Jag har fastnat där och kommer inte vidare. Omedvetet varesig jag vill eller ej kan jag inte se signalerna. Hur ska jag då kunna hantera den informationen när den kommer till mig?

Hur påverkas energin och orken av smärtan och övriga symtom vid CRPS?
Som individ drabbas man olika mycket av sjukdomens konsekvenser. Några av oss som är drabbade av CRPS klarar att jobba full tid, att ha en fritid och umgås med familj och vänner. Andra är sjukskrivna på heltid och behöver hjälp för att klara de vardagliga aktiviteterna med hjälp av hemtjänst, familj och /eller vänner.

Smärtupplevelsen är unik vilket också gör varje individ med CRPS (eller någon annan typ av konisk smärtdiagnos) unik. Det generella måendet påverkar individens upplevelse av smärta. Känner man sig ensam eller att man till exempel hela tiden måste kämpa i uppförsbacke upplever man oftast smärtan som mer påfrestande än om upplevelsen är det motsatta. Det spelar alltså ingen roll om man lider av exakt samma diagnos – smärtan är ett subjektivt fenomen och påverkas av känslor, tidigare erfarenheter, ens omgivning och synen på sig själv och sin sjukdom. Det finns alltså ingen klar och tydlig gräns för hur man upplever smärta, något som är svart eller vitt. Men en del människor blir mer upptagna av sin smärta. Andra ser sig inte som speciellt begränsade i sina liv och då upplevs heller inte smärtan som allvarlig eller handikappande.

Jag lever med det man inom sjukvården kallar för fatigue, en konstant intensiv trötthet som är oberoende av hur många timmar man sover. Till skillnad mot morgontrötthet, en natt med för få timmar sömn eller en lång dag med mycket att göra går inte fatigue att sova bort. Som drabbad av långvarig smärta och fatigue är det vanligt att utveckla sömnproblem. Att vara trött leder i sin tur till minskad smärttålighet. Det blir alltså en ond spiral av sömnsvårighet, trötthet och ökad upplevd smärta som är svår att bryta.

Hur mycket man påverkas av symtomen till följd av CRPS är olika. Det kan också variera under en längre period. Som drabbad av CRPS är det för mig viktigt att känna mig trygg av de vårdgivare som är ”mina”. Närheten av min familj och vänner har en stor roll i min vardag, men också möjligheten att få vara själv. Jag behöver hjälp, men jag behöver också utrymme för att klara mig själv. För mig är vetskapen om att hjälpen finns nära en stor trygghet för mig.

35 dagar sadhana

Jag känner mig inte redo för att berätta om operationen förra veckan, och sjukhusvistelsen som åter igen blev längre än jag från början hade trott. Det var tuffa dagar som tog mycket fysisk och psykisk energi från en kropp som redan var ihålig och tom. Därför kommer jag att vänta med det, att berätta. Den berättelsen kommer när jag känner mig redo.

I september gick jag Global Yogas workshop i yinyoga för fantastiska Johanna Hector. Om du inte redan gör det vill jag varmt rekommendera dig att följa hennes inspirerande Instagramkonto.

Efter workshopen fick vi som uppgift att bland annat genomföra 35 dagar sadhana, egen praktisering av yinyoga enligt ett program som Johanna skapat. Den uppgiften kom precis i samband med min förra operation. Förutsättningarna var då inte de mest optimala. Men när händer egentligen det? Om jag tänker efter händer saker i vardagen oftast när de passar som allra sämst. Inte alltid, men jag upplever att det många gånger är så. Vilken är din upplevelse?

Jag genomförde min sadhana enligt uppgiften, efter de förutsättningar jag hade då. I min nuvarande vardag jämfört med då, ser mina förutsättningar idag helt annorlunda ut. Det ska bli spännande att få uppleva om det kommer att kännas annorlunda den här gången. Efter förra operationen hade jag rörelserestriktioner vilket jag inte har idag. Eller, jag får inte spela golf (alltså snabba roterande rörelser i ryggen) eller gå på rockkonsert och svänga med håret. Jag får inte heller lyfta tungt. Och det kan jag väl stå ut med… Det är liksom två olika typer av rörelser som min kropp idag aldrig behöver göra. Jag har aldrig spelat golf, inte heller gått på någon rockkonsert. Och om jag ska vara helt ärlig är det inte heller något jag saknar att göra.

Enligt den österländska anatomin finns det meridianer med energi (chi/livskraft) som löper i kroppens faschia (bindväv). Meridianderna delas in i grupperna yin och yang som är kopplad till ett visst organ i kroppen. Det finns 14 huvudmeridiander varav 12 kan påverkas av tekniker som tillexempel yinyoga. De 12 meridianerna är i sin tur kopplade till 6 par organ – ett yin och ett yang. Till de organen tillhör sedan olika positioner.

Yin och yang är två ytterligheter. Yin står för det feminina, mörka och den passiva urkraften. Hit räknas faschia (vävnader) och skelettet. Yang står för det maskulina, ljusa och den aktiva urkraften, musklerna och blodet. Alla vävnader är en mix av yin och yang. Varken yin eller yang är fullständiga i sig själva, de behöver kompletteras för att skapa fysisk, mental och själslig balans. All yin har lite yang, all yang har lite yin.

I yangyoga är muskleran aktiva, och för att då minska risken för skador är man därför mycket noga med hur asanas utförs. Man brukar flöda mellan olika positioner eller hålla den statisk i upp till två minuter. Inom yinyogan fokuserar man på fascian och känslan av en position, det är därför mindre viktigt hur positionen ser ut. Musklerna är avslappnade och jobbar i sin fulla rörelsebana. Inom yinyoga fokuserar man på att hålla positionerna över en längre tid, det finns det ingen övre gräns hur länge man håller den.

Besvär som stelhet, spänningar, smärta, sjukdomar och känslomässiga blockeringar kan enligt österländsk medicin vara en effekt av ett minskat flöde i våra meridianer. I yinyogan utför man relativt ”enkla” och mjuka yogaövningar och håller varje position under en längre tid. Fokus är på avslappnade muskler och andetaget. Målet är att bli mer du.

Utefter de 12 meridianerna kommer varje vecka under sadhanan att ha ett tema:
– vecka 1: njurar (yin) och urinblåsa (yang)
– vecka 2: lever (yin) och gallblåsa (yang)
– vecka 3: mjälte (yin och magsäck (yang)
– vecka 4: lungor (yin) och tjocktarm (yang)
– vecka 5: hjärta (yin) och tunntarm (yang)

I sadhana 35 dagar ingår minst en yinposition relaterat till veckans tema, pranayama (9 cykler) och meditation (5 min). Varje dag kommer positionen att förändras, pranayama och meditationen kommer alla dagar att vara den samma. Avsluta gärna stunden med savasana/avslappning och reflektion över dagens sadhana.

Pranayama/andningsövningen heter ”9 cykler”. Dess syfte är att fylla oss med kraft och energi. Den går till såhär:

Uppvärmning
Andas in och ut genom vänster näsborre x5 (ca. 5 sekunder på varje in- och utandning).
Andas in och ut genom höger näsborre x5 (ca. 5 sekunder på varje in- och utandning).

9 cykler – gör tre rundor innan du byter till andra näsborren
Andas in, ut, in långsamt – ut snabbt genom vänster näsborre.
Andas in, ut, in långsamt – ut snabbt genom höger näsborre.
Andas in, ut, in långsamt – ut snabbt genom båda näsborrarna.

Avslutning
Andas in och håll andan i ca. 10 sekunder. Andas ut långsamt och håll andan ca. 10 sekunder. Andas tre djupa, mjuka ujjayi-andetag med ett susande och brusande läte på utandningen.

Du kan följa min sadhana på instagram där jag varje dag kommer att publicera dagens yinposition, enligt det schema Johanna skapat.

Du är varmt välkommen att kommentera i kommentarsfältet nedanför eller i sociala medier hur det går för dig. Jag vill jättegärna följa dig i din sadhana och ta del av dina upplevelser! Tillsammans blir det så mycket roligare.

Lycka till med din sadhana!

Inspiration till denna text är hämtad från utbildningsmaterialet från Global Yogas workshop i yinyoga, skriven av Johanna Hector.

November

November är månaden som är dedikerad för CRPS. Alla dagar om året är en bra dag att berätta mer om sjukdomen men då november sedan tidigare är diagnosens månad passar jag på att lite extra  lyfta fram sjukdomen i rampljuset.

Vad är CRPS? Vad innebär sjukdomen för mig som är drabbad? Hur har min vardag påverkats efter att jag fick diagnosen? Hur ställer man diagnosen? Hur ser prognosen ut? Vad innebär det att vara anhörig eller vän till mig son är drabbad? Bröstcancers färg är rosa, prostatacancer blå – vilken färg har CRPS?

Under november vill jag berätta mer om CRPS, för att sprida den kunskap och erfarenhet jag har om sjukdomen. Därför behöver jag hjälp av dig som läser – vad undrar du? Skriv ett meddelande i kontaktformuläret eller kommentarsfältet nedanför.

För att få den senaste informationen om uppdateringar här på bloggen och ta del av bilder från min vardag med CRPS rekommenderar jag dig att följa mig via sociala medier som Facebook och Instagram, där kan du även ställa frågor till mig.

Fjärde gången gillt?!

Något av det tuffaste att vara i behov av vård är den eviga väntan. Det värsta svaret någon därför kan ge mig är diffusa svar som ”jag ringer dig i nästa vecka”, eller ”du får ett brev hem i brevlådan när det närmar sig”. Det fungerar säkert för någon annan, men inte för mig. Jag behöver ett svar nu. Jag behöver kunna skriva in datumet och tiden i min kalender. Planering. Så har det alltid varit, så kommer jag troligtvis alltid att vara. Det är jag.

Att ha ett kontrollbehov är i många situationer bra. Men som patient inom den svenska sjukvården upplever jag tyvärr inte att det är till min fördel. Efter mycket väntan, tid som ur sjukvårdens perspektiv är ingen tid alls men som ur mitt perspektiv som patient är oceaner av tid.

Operationsdatumet är nu äntligen bekräftat. Idag fick jag papper som jag ska fylla i om aktuella mediciner, kontaktuppgifter till mina nära och instruktioner om peroperativa förberedelser. På onsdag skrivs jag in på neurokirurgiska avdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Under torsdagen kommer operationen att ske, och förhoppningsvis kommer jag att få åka hem någon gång under fredagen. Men allt beror på hur operationen påverkar mig denna gång.

Med hänsyn av hur min kropp reagerade under och efter den senaste operationen ville neurokirurgen genomföra operationen på Sahlgrenska med möjlighet att kunna ge mig postoperativ vård. Jag frågade honom hur han tror att jag kommer reagera på operationen den här gången. Det är självklart omöjligt att svara på den frågan innan operationen. Men han sa att med tanke på hur jag reagerade sist är risken stor för att jag kommer att reagera på liknande sätt även den här gången.

Exakt vad som kommer att hända under operationen vet jag inte. Neurokirurgen berättade att han först kommer att felsöka batteriet som sitter på min vänstra sida av magen, då är det inte ett så stort ingrepp. Men om inte det fungerar kommer han att behöva gå in i ryggen igen för att flytta elektroden i ryggmärgen för att få den i ett läge där den kan stimulera mitt vänstra ben. Då kommer jag som tidigare vara begränsad i min rörelseförmåga en tid framöver, som tidigare. Precis som vid förra operationen kommer jag att vara vaken, för att kunna avgöra om stimuleringen sker på rätt ställe.

Det är med mycket blandade känslor som jag ser fram emot nästa veckas operation. Jag behöver den. Jag behöver den stimulering som ryggmärgsstimulatorn ger mig. Trots stimulatorn kan jag känna smärtan. Jag kan känna hur den blir värre för varje dag som går, hur CRPS sakta äter upp mig inifrån och ut. Just nu känner jag mig mest tom, som ett skal av någon som likar mig. Jag är skör. Jag vet inte hur länge till som skalet håller, hur mycket mer det tål innan det spricker. Vad gör jag då när fasaden väl har spruckit, kan jag på något sätt limma ihop det?

Det jag är mest rädd för är hur jag kommer att må postoperativt. Kommer jag åter igen behöva bli behandlad på ortopedkliniken i Halmstad, eller finns det någon annan stans med mer kunskap om mitt smärttillstånd? Vad som än händer vill jag inte bli behandlad av den läkare som hade ansvaret för mig sista veckan och som skrev ut mig från avdelningen. Att kalla det för vård som jag fick under min sista vecka på ortopeden i Halmstad gör jag inte, det var allt annat än vård som den läkaren bedrev. Jag hoppas att ingen annan får vara med om det jag var med om på den avdelningen.

Jag tror att har man en gång haft CRPS, kommer man alltid på något sätt att ha det. Risken att få ett återfall är markant ökat, jämfört med om man tidigare aldrig varit drabbad. Kliniskt kanske man inte längre kommer att uppnå kriterierna för sjukdomen men på något sätt kommer man moreller mindre få leva med dess konsekvenser i vardagen. Hur stora dem är får tiden utse.