I am that I am

Jag har hittat det! Det som jag så länge har sökt efter. Jag har hela tiden haft det framför mina ögon men har inte förstått att det är just det jag söker. Nu förstår jag.

Yoga

Det är yogan jag har hittat. Och den har blivit min. Jag är en yogi. På mitt sätt. Enligt mitt sätt att tänka och tro är vi alla yogi, på vårt unika sätt – sedan är det upp till var och en att bestämma om man vill använda den yogin som finns inom sig eller inte. Jag är jag och du är du, vi är alla individer med olika viljor. Jag har under flera år då och då varit och nosat på yogan men aldrig förstått att det är just det jag behöver. Istället har jag varit resultatinriktad. Jag har kämpat för att flera gånger vinna Vasaloppet, Lidingöloppet och Göteborgsvarvet över mig  själv. Min drivkraft har hela tiden varit att bli starkare och mer uthållig för att uppnå en bättre tid. Jag har omedvetet haft tunnelseende och fokuserat på resultat, även om jag inte haft en strikt plan att följa. Jag har aldrig öppnat mina ögon och sett mig omkring. Men nu, när jag inte längre kan göra det där som jag alltid gjort har jag blivit tvungen att öppna mina ögon, som jag tidigare inte har fattat att de varit stängda. Nu förstår jag, på riktigt. Jag är en yogi. Inom mig växer hon sig allt starkare och bildar mitt nya jag.

Jag yogar varje dag. Ibland går jag på en klass, ibland rullar jag ut min matta hemma på vardagsrumsgolvet och ibland sitter jag på en bänk utomhus. Ibland känns det lätt, ibland svårt. Ibland gråter jag för att jag för ett ögonblick vågar att möta den känslostorm som råder inom mig. Och ibland, om än för en millisekund, kan jag möta lugnet. Det händer sällan men med vetskapen om att den finns där fortsätter jag att söka efter den. Jag har ju faktiskt träffat den ett par gånger om än korta knappt märkbara stunder.

Nu kanske någon tänker: Men hon hoppar ju på kryckor och kan inte belasta sitt vänstra ben, inte heller sitta i lätt meditationsställning, eller stå på knä. Nej det kan jag inte. Men jag kan göra så mycket mer än det och yogan är för mig så mycket mer än just det. Jag gör yogan till min, så som den passar mig. Så när jag får frågan: Ska du vara med på yogaklassen? Ja, det ska jag! Tisdagsmorgonen, fredagsförmiddagen och söndagskvällen är mina favorittider under veckan, då får jag (försöka) släppa mitt kontrollbehov och låta någon annan ta över tänkandet. Då går jag på en yogaklass. En gång fick jag frågan: Var ska jag rulla ut min matta om jag ibland inte kommer att göra som alla andra? Var du vill! Yoga är till för alla, den kommande yogastunden är din. Välj den plats som känns bra för dig just nu. Det finns en yogaform för alla. Det spelar ingen roll hur gammal eller ung du är, kön, etnicitet, om du ser dig själv som mer eller mindre rörlig, mer eller mindre vältränad, om du har en skada eller funktionsnedsättning, om du just nu känner dig pigg eller trött. Yogan är så mycket mer än de där avancerade positionerna som utförs av människor som verkar vara gjorda av gummi. Yogan innehåller bland annat andningsövningar, fysiska positioner, meditation och avslappning. Fyra viktiga hörnstenar i våra liv. Hur man än väljer att utföra yoga är syftet det samma: att finna ro, att lugna hjärnan och sinnet. Och det är just det som jag gillar med yogan – det finns något för alla. Alla är välkomna!

Namasté

2 svar till ”I am that I am”

  1. Härligt att du har hittat yogan! Jag känner igen mej mycket i ditt inlägg, just det där med att det ibland är svårt, ibland lätt och att en yogi inte behöver se ut eller vara på ett viss sätt. Du kan liksom ta de delar du gillar och göra yogan till din egen! Jag har alltid yogamattan utrullad här hemma och kliver på den de flesta dagar, ibland bara 5 minuter andra dagar längre pass. Yogan får mej att bli en bättre mamma, fru och vän – en bättre version av mej själv helt enkelt!

    Gilla

    1. Tack för att du delar med dig av dina positiva upplevelser av yogan. Det är just det som jag tycker är det bästa med yogan – det finns ingen mall för hur det ”ska” vara, man är den man är och anpassar yogan efter det och inte tvärt om. Kärlek till sig själv. Namasté.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: