Att göra något annat

Min smärta och rörelsehinder kom inte på grund av ett trauma. Det har sakta smugit sig på och successivt gjort mig sämre – fysiskt och psykiskt. Jag är van vid en aktiv vardag. Att springa, cykla, hoppa och gå… Jag älskar att känna ruset av träningsendorfiner i kroppen. Men just nu kommer jag inte åt dem. Hur mycket värme och kärlek jag än finner i yogan, kan det inte ersätta ruset av träningsendorfiner efter till exempel en löprunda utomhus. Det är inte samma sak. Det är två olika aktiviteter som jag värdesätter högt.

Jag kan inte acceptera att det är såhär min vardag ser ut just nu, och med största sannolikhet kommer att göra under en lång tid framöver. Kanske resten av mitt liv. Kanske inte. Med tanke på ovissheten hur framtiden kommer att bli försöker jag att hitta andra aktiviteter som fyller min vardag, och ger mig tid för återhämtning – precis som fysisk aktivitet gjorde tidigare.

Kreativitet. Som barn kunde man nästan alltid hitta mig sittandes vid mitt skrivbord fokuserad på något pyssel. Mina föräldrar uppmuntrade det kreativa. Jag och min syster fick ofta små presenter i form av pennor, block och böcker. Det är ett intresse som har följt mig under min uppväxt och är fortfarande lika viktigt för mig. Att skapa. Idag målar jag gärna i målarböcker. Gärna med akvarellpennor i flera olika färger och nyanser. När jag väl sätter mig ner för att måla en bild kan timmarna passera utan att jag lägger märke till det. På ett positivt sätt.

Läsa. Min bokhylla hemma blir allt fullare ju längre tiden går. Den första boken jag kommer ihåg som jag fick var Alfons Åberg. Det var en present från min farmor. Hon läste gärna böcker för oss barnbarn. Idag läser jag mest romaner och biografier. Böcker är ett intresse som jag delar med farmor.

Skriva. Jag skriver varje dag. Dagbok, en bok och blogginlägg. Långt ifrån allt publiceras här, största delen hamnar i Word-dokument på datorn. Det är mitt sätt att uttrycka mig på. Mina dagböcker är långa romaner. Med händelser i mitt liv och tankar. Jag upplever att det är svårt att skriva ner mina tankar, men det är så mycket lättare än att uttrycka dem i tal. Jag har alltid varit vän med det svenska skriftspråket.

Baka. Jag bakar bröd. Det finns ett lugn i att knåda ihop en deg och smaksätta den med olika smaker. Se den jäsa och sedan bli till färdiga frallor eller limpor. Jag bakar oftast matbröd, men ibland även sötsaker. En stående favorit är nötbollar. Morotskaka, cheesecake, småkakor eller en vit kladdkaka smaksatt med saffran är inte heller fel. Det tar inte många minuter att göra nötbollarna, det är enkelt men så gott! Och de går att variera i det oändliga! Vill du ändå ha ett recept? Jag skriver det längst ner i inlägget. Med tanker på att jag aldrig använder ett recept när jag gör smeten till nötbollarna är måtten ungefärliga.

Yoga. Den har blivit en mer viktig del i min vardag under denna tiden. Tidigare har den funnits där. Jag har tagit den till mig som en alternativ träning till framförallt konditionsträningen. Nu är den min vardag. Och den är här för att stanna. Jag har svårt för att hitta lugnet inom mig. Jag är rädd för att hitta det och slappna av, landa i mig själv. Vad händer om jag slappnar av på riktigt och sedan bryter ihop? Hur ska jag orka resa mig upp igen? Trots det försöker jag. Jag försöker jättemycket. Med hjälp av yogan tror jag att jag successivt närmar mig ett lugn inombords, om än med små tassande steg.

Att göra något roligt. Jag fick ordinationen ”att göra något roligt” av en smärtläkare. Jag tittade frågande på honom. Vad då, göra något roligt? Jag har funderat länge över vad han egentligen menar. Nu vet jag vad jag ska göra som är roligt. Jag har svaret! Jag ska gå en yogalärarutbildning i vår med start i januari. Kursböckerna har kommit. Jag läser dem med en stor nyfikenhet. Det är inte lätt. Min koncentrationsförmåga spelar mig ett rejält spratt. Men jag delar upp det i korta sekvenser. Och jag tycker att det är så roligt! Det är med glädje som jag dyker djupare in i yogans underbara värld!

Recept:
Nötbollar
(ca 12 st)

2 nävar mandlar
1 näve cashewnötter
1 dl havregryn
4 msk kakao
ett par nypor flingsalt
14 st urkärnade dadlar
ca 1,5 dl svalnat kaffe
kokos, att rulla i

Mixa mandlarna tills de blir grovt hackade, häll i cashewnötterna och mixa några varv till. Tillsätt resten av ingredienserna och mixxc tills det blivit en smet. Om smeten blir för torr kan du tillsätta lite vatten. Forma smeten till bollar i önskad storlek. Rulla i kokos.

Nötbollarna förvaras i en lufttät burk, i kylskåpet.

Lycka til!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: