Yoga

När jag berättar för min omgivning att jag utövar yoga dagligen blir jag oftast bemött av nyfikna frågor om yoga. Men jag får också höra: ”Åh, det borde jag också göra” och sedan följer en rad olika förklaringar varför personen i fråga inte gör det. Det kan vara upplevd tidsbrist, att man prioriterar annan träning som tillexempel styrketräning och löpning, den tid man ägnar sig åt fysisk aktivitet. Det är även vanligt att jag får höra orden ”…men jag är stel som ett kylskåp…” eller ”jag har inte tillräckligt med ro i kroppen för att utöva yoga”. Tyst inom mig brukar jag kalla orden för bortförklaringar.

Jag har också varit den personen som prioriterat annan träning framför yogan. Jag har utövat yoga i perioder men har då mest sett det som en alternativ träning. Tidigare var mitt fokus att som motionär förbättra mig i konditionsidrotter som löpning och skidåkning. Jag hade alltid ett eller flera lopp i sikte, tillexempel Göteborgsvarvet eller Vasaloppet. Jag ville inte ”förlora” träningstid till yogan. Även jag har använt ursäkterna att jag inte är tillräckligt vig eller har tillräckligt mycket ro i kroppen och sinnet för att utöva yoga. Jag är inte mer än människa, det är inte du heller. Och tyvärr är det så vi gör, kommer med bortförklaringar, för att inte behöva ta oss an det som känns nytt och kanske lite skämmande. Men det är just då man (jag!) behöver yogan som allra mest. För mig är yoga så mycket mer än gummimänniskor som slår knut på sig själva och utför mer eller mindre omöjliga asanas.

Egentligen vet jag inte varför du utövar eller inte utövar yoga. Det är ett val vi alla gör. Precis som om vi äter godis på lördagar, eller enbart äter en växtbaserad kost. Om vi väljer att cykla till jobbet, få hjälp med städning hemma, gå på regelbunden massagebehandling, gå en promenad tillsammans med en vän varje onsdag eller stå på ett ben när du borsta tänderna. Vi alla har ett val. Jag har valt att göra yoga till en del av mig. För mig är yoga närvaro i min kropp och mitt sinne.

Jag säger inte att det är lätt att utöva yoga. Det är det inte heller att persa i knäböj, jympa ett basjympapass, genomföra det där intervallpasset i spinningsalen eller gå en promenad efter jobbet. Men vi har ett val. Jag har valt att göra yogan till en del av mig. Jag utövar yoga för att min kropp behöver det. För att jag ska bli lugn, stark, smidig och pigg. Jag hoppar inte av glädje varje gång jag rullar ut min yogamatta. Men min kropp och mitt sinne mår bra av yoga – hela jag blir glad av yoga! För mig ger yogan mer energi än vad den tar. Därför ger jag mig en stund på yogamattan varje dag.

Don’t practice yoga to get better at yoga:
practice yoga to get better at living.

Namasté  ♥︎

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: