GlobalYoga

Magi. Jag tror att det är just det ordet som bästa förklarar den helg som varit. Jag kan inte komma på en bättre förklaring. Magi. Just nu svävar jag av lycka på små moln i den yogiska världen. Och jag hoppas jag kommer att stanna här för evigt, jag trivs mycket bra. Jag är glad och tacksam för att jag vågade ta steget att skicka in ansökan till GlobalYogas yogalärarutbildning.

Jag har tillbringat min helg i den mysiga yogastudion YogaByLink i Mölnlycke. Jag har levt och andats yoga från tidig morgon till sen kväll – fredag, lördag och söndag. Jag har till och med drömt om både hundar, kråkor, kobror, katter och delfiner… Och i mina tankar har det snurrat olika asanas (positioner) med tillhörande namn på sanskrit, och massor av annan spännande kunskap. Helgen var starten på min resa som yogalärare. Nu är jag på väg! Jag hoppas att resan blir lång, det finns så mycket spännande som jag vill utforska. Till min hjälp har jag två fantastiska yogalärare som med stor entusiasm delar med sig av den värdefulla kunskap och erfarenheter de har från sin yogavärld.

Jag är inte hel. Jag är halv. Inte på riktigt men det känns så när jag inte kan använda mitt vänstra ben. Jag har tvivlat många gånger på om jag kommer att klara av den här resan. Men lika många gånger som jag har tvivlat har jag trott på mig själv. Yoga är till för alla, i ordet ”alla” är även jag inkluderad.

Det är lätt att tro att det är handstående, huvudstående, kråkan, bryggan och andra mer eller mindre avancerade asanas som är yoga. Det är det. Men bara en liten del. Yoga är så mycket mer. Så mycket vackert. Så många fina stunder. Yoga är mer än asanas, mer än ett specifikt mål – det är helheten. Det är ett flöde som sker genom hela dagen. Och om vi vågar lyssna på oss själva kommer vi inse att vi alla är unika. Om du vill ta till dig yogan som en del av dig finns det något som passar dig. Det enda du behöver göra är att vara lyhörd gentemot dig själv. Det är inte ”bara”, det är en ständigt pågående process. För varje sekund som går samlar vi nya värdefulla erfarenheter som gör oss till den vi är. Min yogalärare Sofia Löfstaf sa några mycket vackra ord som jag tog till mig på en gång: ”Den som ställer sig på mattan med respekt för sig själv är en avancerad yogi”.

Nu är jag hemma igen. Att komma hem till verkligheten känns overkligt. Som om att kastas in i något jag inte är beredd på, som att bli knuffad på ett löpband som går i maxfart. Typ. Ändå har jag inte så mycket inplanerat under dagarna än diverse besök inom sjukvården då mitt fokus just nu är att bli så fysiskt och psykiskt stark jag kan bli. Min uppgift är att ta hand om mig själv – att lära mig ta hand om mig själv.

Just nu är den här yogalärarutbildningen först och främst för mig själv, att ge mig tid och redskap att utveckla min kropp och mitt sinne. Att hitta ro i den jag är. Jag är på väg framåt men vägen är hal och slingrig, med många toppar och djupa dalar. Längs min väg hoppas jag att jag kan hjälpa någon annan som är i en liknande (eller helt annorlunda) situation som jag. Varför uppfinna hjulet två gånger? Varför ska vi inte ta hjälp av varandra när vi ändå är vid varandras sida? Det är svårt att både be om och ta emot hjälp, det tycker i alla fall jag. Och vi (jag!) kan känna oss ensamma. Men hur man än vrider och vänder på det finns det ganska många fler människor på denna jord. Så helt ensamma blir vi aldrig, varken man vill det eller ej.

Som uppgift till vår nästa träff i februari ska vi bland annat utföra vår egna dagliga sadhana, yogapraktisering. Min intention för den är att våga rikta blicken mot mig själv, mot mitt sinne och våga vara den jag är just nu – utan att längta efter det som varit och det som eventuellt kommer. Som Eckhart Tolle skrev i boken ”Lev livet fullt ut”: det enda vi vet är just nu. Jag har svårt för att vara i stunden, jag är oftast i det som varit eller det som kommer. Och när det händer något psykiskt obehagligt blundar jag hårt i hopp om att det ska försvinna igen, jag önskar att jag istället skulle våga möta det – om än för ett kort ögonblick. Ett exempel är panikångestattacker. Jag jobbar på det, själv och med professionell hjälp. Jag kommer även att fokusera på rot- och maglåset, två viktiga delar för att vi inte ska skada oss på och utanför yogamattan. Och andas, det är lätt att glömma.

Namasté ♥︎

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: