Yoga på gräsmattan #2

Det känns lyxigt att fylla yogaväskan med precis det jag vill ha under den kommande stunden på yogamattan, lämna skorna i hallen och gå utanför dörren. Där runt hörnet väntar världens bästa yogaplats – trädgården!

Idag bjöd jag åter in mina vänner och vänners vänner till yoga på gräsmattan. Temat var anahata, hjärtchakra ♥︎

Inom oss har vi flera olika charkra (hjul på sanskrit, ”yogaspråket”). Chakra innehåller olika typer av element och information. I yogan fokuserar man framförallt på sju av dem som är placerade längs ryggraden:

1. Muladhara (rotchakra) – grundläggande tillit
2. Swadhisthana (sakralchakra) – sexualitet/kreativitet
3. Manipura (solarplexus-chakra) – visdom/kraft
4. Anahata (hjärtchakra) – kärlek/helande
5. Ajna (strupchakra) – kommunikation
6. Vishudda (det tredje ögat) – medvetenhet
7. Sahasrara (kroncchakra) – andlighet

Med hjälp av att bygga sin yogapraktik efter de olika chakra kan man påverka energinivåerna i kroppen. De olika chakra kan vara olika aktiva beroende på hur vi mår.

Inom oss finns drygt 72 000 nadi (kanaler), de syns inte men finns där ändå. De tre viktigaste nadi är ida och pingala som slingrar sig runt shushumna. Shushumna går längs ryggraden. Ida aktiveras genom vänster näsborre, och Pingala genom höger näsborre.

Det är i nadi som chakran sitter. Man kan jämföra det med ett vattenhjul som snurrar. Nadi är kanalen, chakra är vattenhjulet som skapar energi genom att prana (vattnet) strömmar genom. När vi andas in flödar prana genom nadi och skapar energi genom de olika chakran.

”Det bästa eller mest vackra sakerna i
denna värld kan inte bli sedda eller rörda vid.
De måste bli upplevda av hjärtat”

Tack vänner för att jag fick dela stunden på yogamattan tillsammans med er!

Namasté ♥︎

Publicerad av malingerdle

Malin är leg. fysioterapeut, utbildad yogalärare/riverguide (200 h) via Global Yoga och gruppträningsinstruktör (jympa, IndoorWalking m.fl.). Hon brinner för rörelseglädje och älskar att dela den med min omgivning. 2016 drabbades hon av den neurologiska smärtsjukdomen Komplext Regionalt Smärtsyndrom, CRPS och genomgick en vänstersidig transfemoral amputation juli 2019. Under 2019 skriver Malin manus till en bok om hennes upp och nervända vardag med CRPS - "Vägen framåt i en vardag med CRPS".

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: