Fjärilen

Sitt på golvet med utsträckta ben framför dig. Om du har svårt för att behålla ryggen rak, sätt dig på tillexempel en kudde eller filt. Böj på känna och dra fötterna närmre ljumskarna, placera hälarna så nära kroppen som möjligt. Låt fortsulorna mötas och knäna sjunka ner mot golvet. Låt händerna händerna vila i golvet framför dig när du påbörjar framåtflänningen. Vila huvudet mot dina händer, ett bolster, klossar eller en eller flera kuddar. Det ska inte sträcka obehagligt eller göra ont någon stans – i sådana fall har du gått för långt in i positionen, backa. Andas.

Den asanas (asanas = rörelse/position på sanskrit, yogans språk) jag gör på bilden ovan är en av mina favoritasanas. Inom yinyogan kallas ananasen för fjärilen. På min yogamatta återkommer den under nästan alla stunder av rörelse. Här kan jag stanna länge, lyssna till andetaget och låta det flöda fritt i min kropp.

Enligt den yogiska traditionen lugna alla typer av framåtfällningar nervsystemet, bakåtfällningar gör då det motsatta. Min kroppen och mitt sinne mår bra av framåtfällningar. När panikångesten sakta börjar närma sig mig  och mer och mer tar över min kropp och sinne hjälper framåtfällningen mig. Den gör att jag lättare kan koma till ro, landa i mig själv och min omgivning.

Jag börjar varje morgon och avslutar varje dag på min yogamatta. Det är en del av min rehabilitering. Jag har dock valt att inte kalla det för rehabilitering – jag kallar det för rörelseglädje. I mina öron och i min kropp låter och känns det mycket bättre, och framförallt mer motiverande.

Rörelse har och är en mycket viktig del av min personlighet och vardag. Sedan ung ålder har jag tillbringat en stor del av min fritid på Friskis&Svettis. Där har jag under flera år med nyfikenhet utforskat samtliga träningsformer och har längs vägen hittat den/de träningsformer som har gett mig träningsglädje just då. Och när jag har känt mig ”färdig” har jag sökt mig vidare och hittat något nytt. Jympa, skivstång, box, dans, IndoorWalking, spinning, löpning, step…

För mig är rörelse socialt, men ger också utrymme att gå in i min egen bubbla, lämna alla andra utanför och fokusera på mig själv. Just nu är rörelse extra viktig för mig. Den ger mig tid att landa här och nu. Och med nyfikna ögon kan jag utforska min kropp och mitt sinne och lära känna mig så som jag är just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: