På min yogamatta

Hemma hos mig ligger yogamattan alltid utrullad. Sedan jag köpte den brukar det vara min ullmatta som ligger där, redo att landa på. Närhet och lättillgänglighet – det är precis så jag vill att det ska vara. Det finns inga ursäkter, den ligger där och kallar på mig när jag behöver den som allra mest. När jag flyttade in i mitt lilla hus var det viktigt för mig att skapa mitt eget yogahörn. En plats där mattan alltid kan ligga utrullad, där mina props (redskap) kan få ligga utspridda utan att det gör någonting. Jag sökte en plats som är dedikerad till det som ligger mig varmt om hjärtat, yogan. I framtiden drömmer jag om mitt egna yogarum. Men just nu nöjer jag mig gott och väl med ett eget hörn där jag kan få vara precis den jag är just nu. Platsen var given – hörnet där stjärnorna är tapetserade på väggen. Beroende på hur jag mår för stunden spenderar jag mer eller mindre tid på yogamattan. Om jag just där och då spenderar tio eller trettio, eller sextio minuter på yogamatt spelar inte så stor roll. För mig är tiden inte det viktigaste. Det som däremot är viktigt för mig är känslan, att jag mår så bra jag kan just där och då. Mitt mål är att grunda mig i mig själv, att landa här och nu. En paus eller omstart av vardagen. Under min senaste yogautbildning av Global Yoga upprepade Johanna Hector orden med innebörden: det spelar ingen roll hur rörelsen ser ut, det viktigaste är hur den känns. Tidigare har mitt fokus varit på den atletiska hållningen och hur rörelsemönstret ser ut i en asanas/rörelse. Då tänker jag inte bara på asanas inom yogan, även i andra träningsformer. Vi är inte skapta i en och samma form (tänk dig en värld full av Malinar, det skulle bli kaos!) vilket också medför att vi ser olika ut och rör oss på olika sätt. Det tankesättet som Johanna presenterade är ett tankesätt jag haft med mig sedan tidigare, bland annat genom mitt yrke som fysioterapeut. Men när hon sa orden väcktes den nyfikenhet som jag tidigare har haft inom mig sig ännu större.

Det viktigaste är inte hur en rörelse ser ut, det viktigaste är hur den känns.

Hur ska jag göra för att eventuellt förändra en position så att känns på ”rätt” ställe, med hänsyn till ananasen/rörelsens syfte? Kan jag använda ett props/redskap för att förtydliga eller optimera rörelsen? Eller, vad händer om jag på något sätt justerar över- eller underkroppens position? Våga att försöka, och samtidigt lyssna till din kropp och sinne. För dig, och för mig, finns det bara ett sätt som är rätt – det som känns rätt för just den stunden. Ibland (ofta) kommer de där tankarna som fastnar i sinnet. Därför har jag alltid ett anteckningsblock med mig på yogamattan. När en tanke som inte vill lämna mitt sinne dyker upp skriver jag ner den. Då upplever jag oftast att det blir det lättare för mig att lämna tanken och återgå till min yogamatta – mitt här och nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: