Bostadsanpassning

Lagom till jul blev mitt lilla hus färdigrenoverat. Jag har fått hjälp av kommunen med bostadsanpassning för att mitt hem ska fungera för mig och de behov jag har på grund av den funktionsnedsättning jag har drabbats av. Jag blir successivt sämre i min sjukdom och därmed blir jag mer och mer beroende av rullstolen. Nu använder jag den majoriteten av den tid jag är i rörelse.

Den bostadsanpassning jag fick var hjälp med en ramp till ytterdörren då jag tidigare har haft två trappsteg för att komma in till mitt hus. Dörren till badrummet är bräddad för att min rullstol ska få plats. Den största åtgärden var köket.

Nu kan jag äntligen laga mat och baka igen. Jag kan klara mig själv. Nu är det inte längre så att jag måste anpassa mig till mitt kök, nu kan mitt kök anpassas efter mig. Med hjälp av rullstolen kan jag lätt förflytta mg i köket. Diskbänken med diskho och spis är höj- och sänkbar. När jag öppnar ugnsluckan åker den in under ugnen så att det blir lättare för mig att sätta in en plåt eller form, med mindre risk att jag ska bränna mig.

För att jag ska kunna nå är överskåpen ersatta med hyllor, och underskåpen är omgjorda till lådor. Överskåpet till vänster om köksfläkten är höj och sänkbart så jag kan nå det som står på översta hyllplanet. Jag är så nöjd och glad med mitt kök. Till skillnad från förut kan jag nu äntligen använda det. Och det gör jag, mycket.

Jag tycker inte om som innebär att ta bort någonting, eller måste göra något. En strikt regel. Inför 2019 har jag istället skapat mål och utmaningar – intentioner. När det gäller köket har jag lätt för att ta den enkla utvägen och tillexempel äta en skål med yoghurt till lunch, speciellt nu när jag är sjukskriven och för det mesta är hemma under dagarna. I år har jag därför som intention att varje dag äta tillagad, varm lunch som jag har lagat själv. Och istället för att köpa bröd i affären vill jag baka det själv. Det är en rolig grej, men också för att jag tycker så mycket om att baka. Och till min stora glädje fick jag en hushållsassistent i julklapp.

Tycker du om att baka och laga mat? Vilket är ditt favoritrecept? Ett av mina favoritbröd att baka är tunnbröd, det receptet vill jag gärna dela med dig.

Du behöver:
– 25 g jäst
– 100 g smör
– 5 dl sojadryck
– 6 msk ljus sirap
– 3 tsk salt
– 0,5 dl hela linfrö
– 12 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl special fullkorn + 9 dl vetemjöl)

Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Värm sojadryck, sirap och salt till 37°C. Häll degspadet över jästen och rör till den har löst sig.

Om du har tillgång till en hushållsassistent, använd gärna den. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta in det i degen. Degen ska vara kladdig, tillsätt inte mer mjöl än vad som står i receptet. Strö lite mjöl ovanpå degen och täck med en bakduk, låt den jäsa en timma.

Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i små bollar. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.

Kavla ut degen till så tunna bröd du vill ha, nagga dem med en gaffel eller använd kruskavel. Stek bröden i en torr panna. Stek dem inte för länge, då blir de hårda.

Låt svalna på galler under bakduk.

Brödet förvaras bäst i frysen och tas ut några minuter innan de ska ätas, de tina fort.

Lycka till!

2 svar till ”Bostadsanpassning”

  1. nyanseriminvardag profilbild
    nyanseriminvardag

    Vad fint och praktiskt ditt kök har blivit, inget skall stoppa ens kreativitet eller lust att kunna baka, laga mat för ett bättre välbefinnande. Njut av varje stund du kan och orkar var i ditt fina kök, alla är värda att få ett betydelsefullt liv oavsett vilket funktionshinder man har. Styrkekramar Annika

    Gilla

  2. Klokt av dig att ha som mål att äta vällagad och egentillagad mat… Och köket blev kanonbra så nyttja det nu💗🙏

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: