Hjälpmedel

Är du i behov av hjälpmedel för att din vardag ska fungera? Då har din kommun, landsting och region skyldighet att hjälpa dig med det. Dock kan det variera vem som hjälper dig och med vad, kostnader och utbud beroende på var i landet du bor. Om du är barn eller vuxen kan också spela roll.

För att vardagen ska fungera så optimalt som möjligt för en individ, är det viktigt att om man är i behov av hjälpmedel ska det vara noga utprovat och inställt efter brukaren – i detta fall jag. De hjälpmedel jag använder mig av är manuell rullstol, kryckor, duschpall, ramp och bostadsanpassning. Jag har även tidigare använt nutritionspump för sondnäring och knäorthos.

Den som har förskrivit de hjälpmedel jag använder eller har använt mig av har varit olika professioner inom hälso- och sjukvården. Rullstolen, ramp och bostadsanpassningen är till exempel förskrivna av arbetsterapeuten på den vårdcentral jag är registrerad, nutritionspumpen av dietist och knäorthosen av en ortoped.

Utan hjälpmedel hade min vardag inte fungerat lika bra som den faktiskt gör. Utan dem hade jag inte kunnat ta mig framåt på mina två ben, jag hade istället fått hoppa på mitt högra ben. Med jämna mellanrum faller jag, de hade skett betydligt oftare om jag inte hade haft rullstolen, kryckorna, duschpallen eller de bostadsanpassningar som jag fått hjälp med.

Mitten av februari träffade jag arbetsterapeuten från min vårdcentral, tillsammans med en säljare/produktspecialist från Panthera och hjälpmedelstekniker från regionen, på hjälpmedelscentralen för utprovning av en ny rullstol. Jag är i behov av en rullstol som är lättmanövrerad och går lätt att lasta i och ur bilen då jag oftast gör det själv. För att uppfylla de kraven fick jag byta rullstol från min dåvarande Panthera till Panthera U3 light, en av de lättaste rullstolar som det företaget producerar.

Inför utprovningen av en ny rullstol hade jag med mig en lista med önskemål i syfte att underlätta min vardag med funktionsvariation. Jag önskade att den nya stolen ska vara mer lättmanövrerad och vara lättare att lyfta i och ur bilen, då jag oftast gör det själv. Och jag ska kunna sitta bra, gärna med en så låg och rak rygg som möjligt. Jag vill kunna sitta aktivt. De två hjulen som sitter bak på många rullstolar i syfte att hindra rullstolen för att tippa bakåt behöver jag inte. Jag hade då inte använt dem på ett par månader då jag känner mig trygg i att manövrera rullstolen, jag har kontroll. Produktspecialisten från Panthera skruvade och bytte delar, efter en del fix och trix blev den perfekt för mig! Ett stort pluss är att på den nya rullstolen är fotbågen avsmalnad från knäna till fötterna, vilket den inte var på min andra. Det blev en stor skillnad då rullstolen nu hjälper mig att stötta mitt vänstra ben.

Efter två veckors leveranstid, och en vecka väntetid för att arbetsterapeuten och jag skulle kunna träffas och för sista gången prova så det kändes bra med den nya rullstolen blev den äntligen min! En helt ny rullstolsvärld har öppnat sig framför mig. Det är så härligt att kunna rulla runt utan att behöva använda allt för mycket krafter, de kan jag nu använda till annat.

4 svar till ”Hjälpmedel”

 1. nyanseriminvardag profilbild
  nyanseriminvardag

  Lycka till med din nya rullstol och till ett mer flexibelt liv, det är du värd. Att förenkla vardagen är guldvärd för oss med CRPS, för man vill verkligen klara sig så mycket som möjligt själv. Jag väntar fortfarande på min.
  Var rädd om dig! Styrkekramar

  Gillad av 1 person

  1. Hoppas att din rulle snart kommer rullande till dig! Kram

   Gillad av 1 person

 2. Malin. Har du hört talas om Freewheel till din rullstol? Det är ett lite större hjul som sätts fast i fotplattan och höjer upp dina länkhjul så stolen går mycket lättare att köra. Jag fick ett Freewheel utskrivet som hjälpmedel. Hjulet gör det lättare att köra på gräs, grus, ute i naturen, på gatorna och vägar med ojämnheter mm. Här är en länk som ex på vad jag menar http://www.gofreewheel.com/fw/FreeWheel

  Gilla

  1. Marie, ja det har jag hört talas om. Det är flera som tycks verka vara nöjda med det. Tack för tipset!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: