Ett steg till

Min kropp är skapt för rörelse. Från tonåren fram till ett par år sedan trodde jag att det var konditionsidrotten som var min. Det har förändrats, det är inte så längre. Mer än någonsin tidigare behöver min kropp balans och stabilitet i form av yoga och pilates. Med största sannolikhet kommer det att ändras i framtiden, men jag hoppas verkligen att yogan kommer att förbli en viktig del av min vardag. Men det viktigaste av allt är hur det är just nu, och just nu är det så det är.

Det är inte alltid lika lätt att ta mig till yogamattan. Vissa dagar gör min kropp och mitt sinne motstånd, de gör allt för att hålla mig där ifrån. Då kan att städa, laga mat, skriva, läsa, rensa kvitton eller vad som helst vara så mycket roligare än att ta sig dit. Andra dagar gör jag istället allt jag kan göra för att få landa på yogamattan. Men en sak kan jag med säkerhet säga – jag ångrar aldrig en stund på mattan, eller jag har i alla fall hittills aldrig gjort det.

Jag är nyfiken på yogavärlden. Jag vill lära mig mer om asanaspraktisering (yogapositioner), mindfulness, pranayama (andningsövningar), ayurveda och teorin bakom yogan. Jag vill utvecklas i konsten att göra yogaklasser, förmedla en känsla och till det hitta relevant musik.

Januari 2018 gick jag min första yogalärarutbildning, Global Yogas grundutbildning (100 h). September 2018 gick jag Global Yogas workshop (50 h) i yinyoga. Helgen som var gick jag Global Yogas workshop fördjupning (50 h). Gemensamt för de tre yogalärarutbildningarna är att jag har gått dem för min egen skull, inte som det primära syftet att bli yogalärare. Jag vill utveckla mig själv, skapa de allra bästa förutsättningar för att jag ska vara den bästa versionen av mig. Yoga får mitt hjärta att slå några extra slag av glädje. Yoga är en livsstil. Utbildningarna ger mig möjlighet att få lära av fantastiska yogalärare. De yogalärarutbildningar jag har gått har alla bidragit med så mycket fint i min uppochnervända vardag med CRPS. De ger mig redskap, av dem väljer jag noga ut de som jag just nu kan använda i min vardag. Resterande redskap sparar jag då de kan komma till användning vid ett senare tillfälle.

I helgen har jag fått ta del av tre fantastiska yogaklasser varav alla olika med intentioner; Vart är du på väg?, Twist and Shout och Feel Good. Alla tre förmedlade helt olika känslor. Den som tilltalade mig mest var Feel Good, en klass med mycket flöde och kärlek. Magiskt. Vi har också diskuterat klasskonstruktion, intentioner, yogarelaterade böcker, musik, asanas, assistering och Bahgavad-Gita som är en mycket viktig bok inom hinduismen och även yogan. Dessutom fick jag förmånen att träffa nya vänner, fantastiska yogis med varma hjärtan.

Nu väntar sadhana, egen praktisering. Huvudtemat på min sadhana är skuldror och stabilitet. Under den gångna tiden med fysisk- och psykisk sjukdom har jag tappat de tre viktigaste delarna en kropp och ett sinne behöver för att må så bra som möjligt: stabilitet, linjering och grundning, vilket kommer att bli mitt fokus de kommande 25 dagarna med sadhana. Förutom asanapraktisering kommer jag också lägga till daglig meditation och pranayama med samma syfte. Förutom sadhana hör även planering av klasskonstruktion och reflektion över min dharma (min individuella drivkraft) till utbildningen.

Tack Lisa Marques Jagemark och Global Yoga för en fantastisk helg på temat yoga, och tack alla er andra yogis för er värme och glädje ni så generöst har delar med er av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: