Övning ger färdighet

Våren då jag skulle fylla fem år var jag redo för att ta bort stödhjulen på min cykel. Men för att kunna göra det behövde jag träna – precis som när man ska lära sig läsa, behärska ett nytt språk, ett sätt att räkna eller tillexempel ta körkortet. Övning ger färdighet. Jag tränade men fick inte riktigt till det. Jag funderade och kom sedan fram till en lösning och sade till mina föräldrar: det här kommer jag att lära mig när jag fyller fem år! Sagt och gjort. Någon månad senare fyllde jag fem år och lärde mig kort där efter att cykla.

Jag vet att det är många människor som av olika anledningar inte kan behärska konsten att cykla eller gå, däremot besitter de flera andra fantastiska kunskaper vilket är någonting jag respekterar. Men för min egen del har det alltid varit självklart att kunna göra det, att med hjälp av min egen kraft förflytta mig. Under min uppväxt cyklade eller gick jag till skolan, träningen på Friskis, kulturskolan och kompisar. För mig har det varit självklart att fylla vardagen med fysisk aktivitet, men så hände något som gjorde att jag inte längre kunde cykla eller gå längre. Successivt, i slowmotion kastades min vardag omkull och allting förändrades.

För att kunna lära mig gå igen valde jag att genomgå en transfemoral amputation. Mitt vänsterben var då i allt för dåligt skick för att jag med största sannolikhet aldrig skulle få någon glädje av det. Foten skiftade färg mellan mörkblå, lila och svart. Från knät och neråt var min hud missfärgad, benet var kraftigt svullet, muskelatrofi och jag upplevde en intensiv sensibilitetsstörning. På lång vägs avstånd kunde man känna den kyla mitt ben alstrade. Rörligheten i knät var mellan 10-20 grader. Så fort foten ens nuddade golvet eller något annat skrek jag högt av smärta.

Amputationen var en operation många inom sjukvården inte alls trodde på. Men det viktigaste var att en enda person gjorde det – jag! Med hjälp av amputationen skulle jag få tillbaka något av det viktigaste jag har i mitt liv: rörelse och glädjen till rörelse, det som en gång så brutalt togs ifrån mig.

Tillslut fick jag äntligen att ja till amputationen och operationen genomfördes en vecka senare. Operationssåret läkte, jag fick min första protes och började i gåskola.Jag lärde mig att gå igen, först med hjälp av två kryckor och sedan med en – de var mina stödhjul. Tillslut vågade jag att släppa dem och jag tog mina första utforskande steg alldeles själv. Jag har till och med lärt mig att cykla igen! Jag kan cykla!!

Jag kommer alltid att ha en rörelsenedsättning och leva med en smärta som är så intensiv att jag vissa dagar inte ens kan stå upp. Men allt det där bär jag med mig med stolthet. Jag kan kan både hoppa, gå, rulla rullstol och cykla. Och jag kan vara jag – Malin!

6 svar till ”Övning ger färdighet”

 1. Marianne Winsö profilbild
  Marianne Winsö

  Tack, du ger mig inspiration att inte ge upp. Tack för att du delar med dig av både bra dagar o svarta. Hoppas du orkar skriva din bok

  Gilla

  1. Tack snälla Marianne för din kommentar. Jag blir lika glad varje gång jag får en hälsning från er läsare. Boken är på g i rätt riktning, längs vägen framåt 🤗 Trevlig helg!

   Gilla

 2. Jan Ivar Wettavik profilbild
  Jan Ivar Wettavik

  🚴Jaaaaaaaaaaaaa!!! ❤️

  Gilla

  1. Äntligen, jag har längtat så länge! 🚴‍♀️

   Gilla

 3. Evalena Persson profilbild
  Evalena Persson

  Tack för du delar med dig av ditt liv. Så härlig bild på dig när du är ute o cyklar med din vovve. Själv hoppas jag att en dag ska jag kunna cykla igen. Fick Meningokockmenengit(hjärnhinneinflammation) i mar 2019 o efter det så har jag bl a yrsel- och balansproblem som gör att jag inte kan cykla längre. Men hoppas en dag kunna säga som du ” Jag kan cykla”

  Det är bara o kämpa vidare🚴‍♀️♥️

  Gilla

  1. Tack snälla! 🙏🏻 Ja det är verkligen härligt att kunna göra det. De dagar jag kan är verkligen fantastiskt att också kunna dela det med min bästa vän 🐶 Din dag kommer med! Heja dig!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: