Vem är Malin?

Vägen framåt – i en vardag med långvarig smärta, Malin Karlson Gerdle. En bok om att under dygnets alla timmar, minuter och sekunder leva med ständig fysisk- och psykisk smärta.

Här kan du beställa min bok där jag delar med mig av min historia. Vill du yoga tillsammans med mig, eller boka en föreläsning? Här gör du det!

Malin Karlson Gerdle

Hej, jag heter Malin! Jag är leg. fysioterapeut, lic. yogalärare/riverguide, författare och föreläsare. Jag älskar vardagen, och kontraster! Ännu mer älskar jag mitt bustroll – min assistanshundar Melker.

Jag bor på västkusten, i sommarstaden Halmstad. Här bor jag i ett litet hus tillsammans med min blivande assistanshund Melker (Hedebackens Melker, född 17 mars 2019). Melker är en lekfull, busig och kärvänlig Spansk vattenhund. Han följer med mig vart jag än går i vardagen, jag älskar det! Tack vare honom kan jag tryggt gå utanför dörren och veta att han kommer med en hjälpande tass, om mitt smärtsyndrom skulle få för sig att spela mig ett elakt spratt eller ångesten bli för närgången.

Tillsammans fyller Melker och jag dagarna med promenader, lek, bus, träning och en massa mys. Efter fem och ett halvt år sjukskrivning började jag hösten 2022 att arbetsträna som fysioterapeut, och självklart följer Melker med mig till jobbet där han är ett stort stöd.

2017 slapp jag äntligen att kämpa mot det omöjliga – att bli smärtfri. Det kommer jag aldrig att bli. Jag hade då kämpat för att bli av med det löparknä och instabilitet i samma led som förföljt mig under flera år, utan resultat. Däremot hade smärtan den senaste tiden börjat eskalera. Efter många om och men fick då kombinationen av symtom som långvarig smärta, beröringskänslighet och förändrad hudfärg diagnosen Komplext regionalt smärtsyndrom, CRPS.

CRPS är ett mycket ovanligt och tyvärr underdiagnostiserat smärtsyndrom som mycket få personer har kunskap om, inklusive vårdgivare. Det är tyvärr inte speciellt ovanligt att jag måste ”utbilda” de vårdgivare jag träffar om vad CRPS är. Många har inte ens hört tala om diagnosen! Men, nu kunde jag äntligen påbörja projekt ”att må så bra jag bara kunde”, utifrån de förutsättningar jag hade.

Be aldrig om förlåtelse för att du är den du är och för det du känner. Du är den du är och det ska du vara stolt över!

Malin Karlson Gerdle

På grund av konsekvenserna av CRPS genomgick jag en lårbensamputation, 10 juli 2019. Jag hade då inte kunnat stödja på benet under ett år eller två, eller utan belastning sätta ner foten i golvet eller något annat underlag. Jag kunde inte ens lägga handen mot benet eller bära mjuka och vida byxor. Det gjorde så ont när tyget från byxorna plötsligt nuddade huden. Då var det mycket bättre att ha tights eller tighta jeans som gav ett konstant tryck mot benet. Det gick så långt att jag på slutet inte kunde bära varesig strumpa eller sko på mitt sjuka vänsterben. För mig var valet enkelt – om jag skulle kunna leva mitt liv vidare skulle jag behöva genomgå en lårbensamputation. Tillslut träffade jag rätt person inom sjukvården och jag fick den hjälp jag behövde, för att på ett värdigt sätt kunna fortsätta min väg framåt. Jag amputerade mitt ben, för att kunna gå igen!

Hösten 2022 släptes min första bok: Vägen framåt – i en vardag med långvarig smärta. En bok om att leva med det obotliga smärtsyndromet CRPS, och om att i en upp och nervänd vardag trotts allt finna en väg framåt.

Namasté.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: