Graded Motor Imagery

Jag har varit på utbildning i Stavanger. Temat var smärta, och hur man kan behandla det. Smärta är ett komplext ämne. Och tyvärr finns det alldeldes för lite kunskap, i relation till hur stor del av väldens befolkning som lider av det. Under kursen som hölls av fysioterapeuten Tim Beames fick vi möjlighet att dyka djupare in i behandlingsmetoden Graded Motor Imagery (GMI). GMI går ut på att man rehabiliterar smärta med hjälp av övningar då man på olika sätt aktiverar hjärnan. Behandlingsmetoden har visat sig vara bra för personer med svår, långvarig smärtproblematik – t.ex. CRPS, stroke, parkinsons sjukdom och fantomsmärtor. Det har hjälpt många med svår smärta, men som alla behandlingsmetoder hjälper den inte alla. Men man måste våga testa, och göra det fullt ut. Man måste våga möta smärtan, möta den med nyfikenhet och öppenhet. Och våga ta reda på vad som påverkar den smärta man upplever positivt och negativt. Det är dock lättare sagt än gjort. Det kostar individen mycket tid och tålamod, utan ett säkert svar om det kommer att leda till det positiva eller inte. All smärtproblematik går inte att bota. Men att vara konsekvent med en behandlingsmetod, att tro på det man gör och ha ett starkt nät av människor (familj, vänner och vårdpersonal) som bryr sig och som man kan lita på är A och O för att man ska kunna påverka smärtan, om än ”bara” ett litet steg i rätt riktning.

Under behandling med GMI använder man sig av datorer, flashcards, spegelterapi och med hjälp av tankens kraft en föreställning om att man utför en rörelse. Det är träning som även kan passa den individ som upplever ökad smärta av att tänka på att man ska röra sig – det är just där jag befinner mig idag. Jag hoppar högt av minsta lilla rörelse eller beröring. För mig räcker det att tänka tanken på att jag ska röra mig, och många gånger kommer jag inte ens så långt i mina tankar innan smärtan triggats igång.

Igår pratade jag med den fysioterapeut som varit med mig sedan denna historien började, en person som betyder mycket för mig i min rehabilitering. Jag sa de ord som jag sagt så många gånger förut: ”jag har aldrig någonsin kunnat föreställa mig att smärta kan kännas såhär”. Jag kan knappt längre stå upp på grund av smärtan. Just nu håller den mig fast i sitt hittills allra hårdaste grepp och vägrar, om än för ett litet ögonblick, släppa taget. Hon sa orden som jag så många gånger har sökt efter men aldrig funnit: ”jag tror inte att man kan veta om man inte upplevt det”.

Nu är jag snart på väg hem igen. Klockan 04:30 i morgon åker jag mot Stavanger Lufthavn för att flyga hem, hem till min verklighet. Och på frågan vad jag tar med mig från dagarna i Stavanger svarar jag, bortsett från konkreta förslag på behandlingsmetoder inom GMI, TÅLAMOD. Jag ska fortsätta ha tålamod och fortsätta bygga pannben, umgås med mina nära & kära så kanske detta så småningom kommer att gå i den riktning jag önskar – framåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s