Yinyoga

För fem veckor sedan spenderade jag helgen på den mysiga yogastudion Cama Yoga i Oslo. Jag var på en workshop i yinyoga (50 h) för yogaläraren, inspiratören och föreläsaren Johanna Hector, grundaren av Global Yoga. Johannas ord – ”Det viktigaste är hur positionen känns, inte hur den ser ut” har fastnat i mitt medvetande och har sedan dess förändrat min egna yogapraktisering, inte bara när det gäller yinyoga, även yang.

Om man studerar skelettet noga kan man se att det inte finns ett enda ben i människokroppen som är likt något annat. Inte ens om man jämför femur (lårbenet) på höger och vänster sida, eller om man jämför samma skelettdel mellan två individer. Om nu skelettet inte ser lika dant ut hos oss människor, då borde ju även musklerna, organen, bindväven och fschian skilja sig åt. Med det i tanken kan man då förstå att det finns lika många sätt att utföra en asana (sanskrit, betyder position eller rörelse) som det finns människor som praktiserar yoga, och det finns då inget facit på hur en rörelse ”ska se ut”.  Det enda facit som finns för dig är DU, lyssna på din kropp så får du veta svaret.

Yin och yang är två uttryck som bland annat används för att beskriva olika typer av yogapraktisering. Inom yang-yoga håller man positionerna under en kortare tid och jobbar med musklerna och cirkulationen, det kraftfulla. Yin-yoga är det uthålliga, man håller positionerna under en längre tid och jobbar med faschia och bindväv. Det finns ingen rörelse som bara har yin eller yang i sig. All yin har lite yang, all yang har lite yin.

Enligt kinesisk medicin har organen en stor betydelse för vårt välbefinnande och har en mycket större betydelse än det fysiska. Våra organ påverkar oss även mentalt, energiskt och emotionellt.  Längs vår faschia går meridianer där chi/livskraft flödar genom. Meridianerna delas in i yin och yang. Det finns 14 huvudmeridiander, varav 12 kan påverkas av tillexempel yin- och yang-yoga. De 12 meridianerna är kopplade till 6 par organ där en representerar yin och den andra yang.

Efter workshopen i yinyoga fick vi hemuppgifter. Den ena var 35 dagar sadhana (praktisering) enligt ett schema som Johanna Hector har skapat. Varje dag har innehållit en yinposition, pranayama (andningsträning) och meditation. Igår avslutades sadhanan. Det har varit 35 lärorika dagar där jag har fått möjlighet växa med hjälp av yin-yogan. Jag har fått tid till reflektion, och att själv utforska mitt sätt att utföra varje enskild position.

Min dedikation till sadhanan var ”alla dagar kan inte vara en bra dag, men det finns något bra i varje dag”. Det är de ord som följer mig i min vardag, och som jag just nu behöver påminna mig själv om extra mycket – det finns något bra i varje dag.

Ett svar till ”Yinyoga”

  1. […] september gick jag Global Yogas workshop i yinyoga för fantastiska Johanna Hector. Om du inte redan gör […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: