35 dagar sadhana

Jag känner mig inte redo för att berätta om operationen förra veckan, och sjukhusvistelsen som åter igen blev längre än jag från början hade trott. Det var tuffa dagar som tog mycket fysisk och psykisk energi från en kropp som redan var ihålig och tom. Därför kommer jag att vänta med det, att berätta. Den berättelsen kommer när jag känner mig redo.

I september gick jag Global Yogas workshop i yinyoga för fantastiska Johanna Hector. Om du inte redan gör det vill jag varmt rekommendera dig att följa hennes inspirerande Instagramkonto.

Efter workshopen fick vi som uppgift att bland annat genomföra 35 dagar sadhana, egen praktisering av yinyoga enligt ett program som Johanna skapat. Den uppgiften kom precis i samband med min förra operation. Förutsättningarna var då inte de mest optimala. Men när händer egentligen det? Om jag tänker efter händer saker i vardagen oftast när de passar som allra sämst. Inte alltid, men jag upplever att det många gånger är så. Vilken är din upplevelse?

Jag genomförde min sadhana enligt uppgiften, efter de förutsättningar jag hade då. I min nuvarande vardag jämfört med då, ser mina förutsättningar idag helt annorlunda ut. Det ska bli spännande att få uppleva om det kommer att kännas annorlunda den här gången. Efter förra operationen hade jag rörelserestriktioner vilket jag inte har idag. Eller, jag får inte spela golf (alltså snabba roterande rörelser i ryggen) eller gå på rockkonsert och svänga med håret. Jag får inte heller lyfta tungt. Och det kan jag väl stå ut med… Det är liksom två olika typer av rörelser som min kropp idag aldrig behöver göra. Jag har aldrig spelat golf, inte heller gått på någon rockkonsert. Och om jag ska vara helt ärlig är det inte heller något jag saknar att göra.

Enligt den österländska anatomin finns det meridianer med energi (chi/livskraft) som löper i kroppens faschia (bindväv). Meridianderna delas in i grupperna yin och yang som är kopplad till ett visst organ i kroppen. Det finns 14 huvudmeridiander varav 12 kan påverkas av tekniker som tillexempel yinyoga. De 12 meridianerna är i sin tur kopplade till 6 par organ – ett yin och ett yang. Till de organen tillhör sedan olika positioner.

Yin och yang är två ytterligheter. Yin står för det feminina, mörka och den passiva urkraften. Hit räknas faschia (vävnader) och skelettet. Yang står för det maskulina, ljusa och den aktiva urkraften, musklerna och blodet. Alla vävnader är en mix av yin och yang. Varken yin eller yang är fullständiga i sig själva, de behöver kompletteras för att skapa fysisk, mental och själslig balans. All yin har lite yang, all yang har lite yin.

I yangyoga är muskleran aktiva, och för att då minska risken för skador är man därför mycket noga med hur asanas utförs. Man brukar flöda mellan olika positioner eller hålla den statisk i upp till två minuter. Inom yinyogan fokuserar man på fascian och känslan av en position, det är därför mindre viktigt hur positionen ser ut. Musklerna är avslappnade och jobbar i sin fulla rörelsebana. Inom yinyoga fokuserar man på att hålla positionerna över en längre tid, det finns det ingen övre gräns hur länge man håller den.

Besvär som stelhet, spänningar, smärta, sjukdomar och känslomässiga blockeringar kan enligt österländsk medicin vara en effekt av ett minskat flöde i våra meridianer. I yinyogan utför man relativt ”enkla” och mjuka yogaövningar och håller varje position under en längre tid. Fokus är på avslappnade muskler och andetaget. Målet är att bli mer du.

Utefter de 12 meridianerna kommer varje vecka under sadhanan att ha ett tema:
– vecka 1: njurar (yin) och urinblåsa (yang)
– vecka 2: lever (yin) och gallblåsa (yang)
– vecka 3: mjälte (yin och magsäck (yang)
– vecka 4: lungor (yin) och tjocktarm (yang)
– vecka 5: hjärta (yin) och tunntarm (yang)

I sadhana 35 dagar ingår minst en yinposition relaterat till veckans tema, pranayama (9 cykler) och meditation (5 min). Varje dag kommer positionen att förändras, pranayama och meditationen kommer alla dagar att vara den samma. Avsluta gärna stunden med savasana/avslappning och reflektion över dagens sadhana.

Pranayama/andningsövningen heter ”9 cykler”. Dess syfte är att fylla oss med kraft och energi. Den går till såhär:

Uppvärmning
Andas in och ut genom vänster näsborre x5 (ca. 5 sekunder på varje in- och utandning).
Andas in och ut genom höger näsborre x5 (ca. 5 sekunder på varje in- och utandning).

9 cykler – gör tre rundor innan du byter till andra näsborren
Andas in, ut, in långsamt – ut snabbt genom vänster näsborre.
Andas in, ut, in långsamt – ut snabbt genom höger näsborre.
Andas in, ut, in långsamt – ut snabbt genom båda näsborrarna.

Avslutning
Andas in och håll andan i ca. 10 sekunder. Andas ut långsamt och håll andan ca. 10 sekunder. Andas tre djupa, mjuka ujjayi-andetag med ett susande och brusande läte på utandningen.

Du kan följa min sadhana på instagram där jag varje dag kommer att publicera dagens yinposition, enligt det schema Johanna skapat.

Du är varmt välkommen att kommentera i kommentarsfältet nedanför eller i sociala medier hur det går för dig. Jag vill jättegärna följa dig i din sadhana och ta del av dina upplevelser! Tillsammans blir det så mycket roligare.

Lycka till med din sadhana!

Inspiration till denna text är hämtad från utbildningsmaterialet från Global Yogas workshop i yinyoga, skriven av Johanna Hector.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: